23 juni 2022

De lat

(luister hier naar mijn blog)


Datgene waar ik bang voor was, is gebeurd. Ik weet niet waar ik over schrijven moet en alles wat ik typ, is niet goed genoeg. Maar ik pak mezelf op dit moment bij m'n nekvel. Ik geef niet op. Ik ben een doorzetter. 

Het probleem is dat ik de neiging heb mijn lat veel te hoog te leggen. Perfectionisme, idealisme, dat soort dingen. Het resultaat is faalangst en niets doen. Maar aangezien je dit nu leest, heb ik die faalangst overwonnen, hoera! 

Waarom leggen we die lat eigenlijk vaak zo hoog? Moeten we wel een lat neerleggen of zou het beter gaan zonder lat? 

Nee, bij mij zou er ook niks gebeuren als ik geen lat neerlegde. Ik zou gaan onderpresteren. Pff, met een te hoge lat gebeurt er niks en zonder lat ook. Hoe kies ik dan de meest effectieve hoogte? 

Of misschien zit het hem niet in de hoogte van de lat, maar in de manier waarop je naar de lat kijkt. 

Die spreekwoordelijke lat heeft natuurlijk met hoogspringen te maken. Een beginnende hoogspringer legt de lat niet meteen op 1,5 meter. (Hoe hoog kun je eigenlijk springen zonder trampoline? Geen flauw idee.) Laten we zeggen dat je begint met 75 centimeter om op te warmen. Je gaat een beetje voelen: Wat doet mijn lichaam? Zou ik hoger kunnen? Nou, en dan leg je die lat weer iets hoger en dan nog iets hoger. Totdat je op het punt komt dat het een keer niet lukt. De eerste gedachte die door je hoofd schiet, zou kunnen zijn: Heb ik die lat nou te hoog gelegd? Maar nee, dat zou ik niet denken. Ik zou denken: Mijn aanloop was niet helemaal goed, ik probeer het nog een keer. En dan zou ik het nog een keer proberen. 

Waarom denk ik niet: Die lat ligt te hoog? Omdat de lat de vorige keer één centimeter lager lag en toen lukte het me wel. Die ene centimeter erbij moet ook wel lukken. Had ik de lat nou ineens vijf centimeter hoger gelegd, dan was het misschien te hoog geweest. 

Conclusie: Kleine stapjes, kleine stapjes. Beter iets dan niets en een goed begin is het halve werk. 

Zo, dat was het dan voor vandaag. Nou ben ik wel heel coulant geweest voor mezelf, maar de volgende keer zal ik strenger zijn. Tot slot nog een goed woordje voor jullie om mee af te sluiten: 

Leg de lat niet te hoog vandaag. Het is toch veel te warm en als jij je dag doorkomt zonder hoofdpijn en met een glimlach, dan heb je al heel wat bereikt! 1 opmerking:

  1. Fijne stem om naar te luisteren. En ik neem het meer. Wat je zegt.

    BeantwoordenVerwijderen

Spaghetti

(Luister hier naar mijn blog) Vrouwen kunnen alles tegelijk. Zeggen ze. Maar is dat wel zo handig? Gisteren werd ik uitgedaagd om op een cre...